Τι είναι το Rebirthing;

Το Rebirthing είναι μια εκπληκτική θεραπεία με βάση την βαθιά, συνδεδεμένη, κοιλιακή αναπνοή. Θεραπεύει τα συναισθήματα μας, επιτρέποντας μας να απαλαχτούμε από οτιδήποτε μας δεσμεύει σε αυτά. Μας ελευθερώνει από τα αρνιτικά συναισθήματα που έχουμε αποθηκευμένα από τότε που γεννηθήκαμε μέχρι και σήμερα. Η πλέον κατάλληλη θεραπεία για κρίσεις πανικού, κατάθλιψη, θυμό, στρες, άγχος, πίεση αλλά και διατροφικές διαταραχές, προβλήματα ύπνου και σχέσεων και πολλά ακόμα… Μια θεραπεία που επιτρέπει και φέρνει βαθιά ανακούφιση, χαρά, ελευθερία, αυτοπεποίθηση, θετική ενέργεια και δύναμη. Με το Rebirthing, τα συναισθηματικά μας θέματα αντιμετωπίζονται και διαλύονται “μαγικά”, απλά, εύκολα, γρήγορα και στην ρίζα τους. Μας δίνεται η ευκαιρία να αφεθούμε σε ένα πολύ βαθύ συναισθηματικό επίπεδο και να προσσεγγίσουμε πράγματα που πολύ απλά δεν προσεγγίζονται αλλιώς…

Το Rebirthing ξεκίνησε γύρο στο 1970 στην Αμερική με τον ερευνητή Leonard Orr και από τότε έχει πάρει πολλές και διάφορες μορφές και ονομασίες… Κάποιες από αυτές είναι το Rebirthing Breathwork, Rebirthing Breathwork Mastery, Vivation, Connected Breathing, Conscious Breathing, Conscious Energy Breathing, Holotropic Breathwork, Buteyko Method, The Presence Process, Transformational Breathing, Transdimensional Breathing, Breathwork κ.α. Προσοχή όμως, η σελίδα αυτή αναφέρεται μόνο στην συγκεκριμένη τεχνική, που ονομάζεται απλά Rebirthing, και μονο όπως το εφαρμόζει η Ξένια Αηδονοπούλου.

Ξένια Αηδονοπούλου - Εναλλακτικές Θεραπείες - Rebirthing

Η φωτογραφία είναι από το ντοκιμαντέρ τις VICE στο ΑΝΤ1, στο οποίο μου ζήτησαν να παρουσιάσω την δουλειά μου το 2018

Τι είναι το Rebirthing με την Ξένια;

Το Rebirthing με την Ξένια, σε αντίθεση με ολες τις άλλες τεχνικές, που είτε απαιτούν 10 και περισσότερες συνεδρίες για να ολοκληρωθούν, είτε δεν ορίζουν χρόνο “ολοκλήρωσης” και αφήνουν τα πράγματα ανοιχτά και ακαθόριστα, χρειάζεται μόνο 3 συνεδρίες για να ολοκληρωθεί. Αυτό συμβαίνει επειδή το Rebirthing που χρησιμοποιεί η Ξένια είναι μια καινούργια και εξελιγμένη μορφή Rebirthing, την οποία δημιούργησε η παγκοσμίως εμβέλειας θεραπεύτρια και Δασκάλα της Ξένιας, η Πετρίν Σόουμς. Η μέθοδος αυτή είναι πιο εστιασμένη, δυναμική, προσγειωμένη και ισχυρή και η Ξένια Αηδονοπούλου είναι η μόνη θεραπεύτρια στην Ευρώπη που ξέρει και την εφαρμόζει.

Ποιος χρειάζεται να κάνει Rebirthing;

Η απλή απάντηση; Όλοι μας…

Η πιο σύνθετη απάντηση είναι όσοι υποφέρουν έστω και ελάχιστα από κατάθλιψη, κρίσεις πανικού, άγχος, στρες, θυμό, σοκ, παιδικά τραύματα, διατροφικές διαταραχές, προβλήματα ύπνου, προβλήματα σχέσεων και οποιαδήποτε άλλα συναισθηματικής φύσης προβλήματα. To Rebirthing είναι κάτι που μπορεί να επωφελείσει τους πάντες, διότι όλοι έχουμε συναισθηματικά μπλοκαρίσματα. 

  • Νιώθετε ότι η ζωή και η χαρά σας προσπερνά;
  • Νιώθετε ότι δεν μπορείτε να έχετε αυτά που θέλετε, ότι δεν είστε αρκετά ελκυστικός-ή, αρκετά έξυπνη-ος, ότι δεν έχετε αρκετή αυτοπεποίθηση;
  • Είστε πάντα σε σχέσεις όπου είστε αυτός-η που φροντίζει τον άλλον, όπου πεινάτε συναισθηματικά, οπού δεν ζητάτε και δεν λαμβάνετε αυτά που χρειάζεστε;
  • Νιώθετε ότι έχετε ένα βάρος στο στήθος σας, ένα μόνιμο σφίξιμο ή μια τρύπα στην κοιλιά σας;
  • Τρώτε υπερβολικά, νιώθετε εκτός ελέγχου σχετικά με το φαγητό;
  • Έχετε κάνει χρόνια ψυχοθεραπεία ή και άλλες θεραπείες αλλά νιώθετε ακόμα μπλοκαρισμένοι;
  • Πάσχετε από κατάθλιψη, κρίσεις πανικού, εκρήξεις θυμού, φοβίες και άλλα συναφή;
  • Είστε έτοιμοι να πραγματικά καθαρίσετε τα συναισθηματικά σας θέματα και να μην νιώθετε τον πόνο και το βάρος αυτών πια;

Αν η απάντηση σε έστω και μια από αυτές τις ερωτήσεις είναι ναι, τότε το Rebirthing με την Ξένια είναι η θεραπεία για εσάς!

Τι είδος αποτελέσματα μπορώ να περιμένω με το Rebirthing;

Πολλοί άνθρωποι έχουν αναφέρει ότι ένας κύκλος Αναγέννησης / Rebirthing μαζί με την Ξένια τους έχει βοηθήσει περισσότερο από πολλές φορές, χρόνιους κύκλους ψυχοθεραπείας αλλά και πάρα πολλών άλλων “Εναλλακτικών” και μη θεραπειών.

Το Rebirthing με την Ξένια φέρνει αποτελέσματα εκεί που χρόνια θεραπείας με άλλες θεραπείες μπορεί να έχουν αποτύχει. Είναι ένα πράγμα να καταλάβουμε τα θέματα μας σε νοητικό επίπεδο και άλλο να μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε, να τα καθαρίσουμε και να τα θεραπεύσουμε στο βαθύτερο συναισθηματικό επίπεδο.  Όσοι από εσάς έχετε προσπαθήσει να μετακινήσετε και να μεταμορφώσετε κάποια βαθιά και παλιά δικά σας θέματα μέσω συζήτησης ή αναγνώρισης και μόνο θα το ξέρετε αυτό.

Είναι μια θεραπεία που προσθέτει σε και βοηθάει οποιαδήποτε άλλη εργασία κάνουμε με τον εαυτό μας. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η βάση της Αυτοθεραπείας. Αφαιρώντας τα συναισθηματικά εμπόδια και μπλοκαρίσματα μπορούμε να ανοίξουμε τον δρόμο έτσι ώστε τα πράγματα να κυλάνε και να ρέουν πλέον σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας. Μπορούμε να προχωρήσουμε δημιουργικά, προσωπικά, επαγγελματικά, πνευματικά κτλ και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και να αναπτύξουμε την επίγνωση μας ελεύθερα.  Όσο είμαστε γεμάτοι με παλιά και αρνητικά συναισθήματα αυτά μας κρατούν πίσω, μη επιτρέποντας μας να κάνουμε τα βήματα και τις αλλαγές που χρειαζόμαστε και μη επιτρέποντας μας να νιώθουμε όπως θα θέλαμε όσο και να προσπαθούμε!

Με το Rebirthing αφήνουμε και πετάμε οτιδήποτε παλιό και οτιδήποτε δεν χρειαζόμαστε πια και φέρνουμε στην ζωή μας όλα τα καινούργια και όλα όσα χρειαζόμαστε. Ονομάζεται Rebirthing επειδή είναι σαν “Αναγέννηση” σε συναισθηματικό επίπεδο. Βρίσκουμε ξανά την ελαφρότητα, την χαρά και τον ενθουσιασμό που μια φορά και έναν καιρό είχαμε και συνδεόμαστε με την απέραντη και ατελείωτη δύναμη που έχουμε μέσα μας.

Τι συμβαίνει μέσα σε μια συνεδρία Rebirthing;

Η βάση της καινούργιας τεχνικής αυτής είναι οι φαινομενικά απλές, συνδεδεμένες, βαθιές αναπνοές και στην διάρκεια της συνεδρίας, έρχονται στην επιφάνεια για να θεραπευτούν και για να καθαριστούν τα συναισθήματα που μας μπλοκάρουν. Μπορεί να έρθουν στην επιφάνεια δάκρυα ή θυμός αλλά μπορεί και να επικρατεί μια βαθιά γαλήνη και μια μεγάλη ησυχία. Οποιαδήποτε έκφραση συναισθημάτων κρατάει δευτερόλεπτα και συνοδεύεται από μια βαθιά ανακούφιση. Η κάθε συνεδρία είναι μοναδική και ο καθένας μας αφήνεται με τον δικό του τρόπο και στον δικό του χρόνο.

Δεν μπορεί να αποτύχει μια συνεδρία Rebirthing. Δεν υπάρχει ύπνωση στο Rebirthing. Η κάθε συνεδρία κρατάει μιάμιση ώρα συν μισή ώρα μετά από δέκα περίπου μέρες ( 2 ώρες συνολικά ) και γίνεται στον άνετο, χαρούμενο, γεμάτο χρώματα και ζεστό χώρο θεραπείας της Ξένιας στην Αθήνα.

Διαβάστε περισσότερα στο περιοδικό “Vita: Body & Mind” στο freepress Natura Nrg και και στις εντυπώσεις.

Πίνακας Σύγκρισης Μεθόδων Rebirthing

Δείτε τον Πίνακα Σύγκρισης Μεθόδων Rebirthing παρακάτω για να μάθετε περισσότερα για την διαφορά της συγκεκριμένης τεχνικής με τις άλλες παλαιότερες μεθόδους.

Rebirthing με την Ξένια Άλλες μορφές
Χρειάζονται μόνο 3 συνεδρίες για να ολοκληρωθεί. Στην συνέχεια μπορούμε να κάνουμε αν θέλουμε 1 συνεδρία κάθε 1-2 χρόνια ή με όποια συχνότητα θέλουμε για να καθαρίσουμε οτιδήποτε έχει μαζευτεί ενδιάμεσα. Αυτά που έχουμε καθαρίσει με τις πρώτες 3 συνεδρίες δεν επανέρχονται ποτέ και δεν χρειαζόμαστε ποτέ ξανά να κάνουμε μια σειρά από συνεδρίες. Συνιστώνται μια σειρά από τουλάχιστον 10 συνεδρίες για αρχή αλλά στην πράξη και σε βάθος χρόνου προτείνονται πολλές περισσότερες. Δεν είναι παράξενο για αυτούς που ακολουθούν τις μορφές αυτές να έχουν κάνει δεκάδες, ακόμα και εκατοντάδες συνεδρίες προσπαθώντας να φτάσουν στο σημείο που μπορούμε εμείς να φτάσουμε με τις 3.
Rebirthing με την Ξένια Άλλες μορφές
Η αναπνοή κατά τη διάρκεια της συνεδρίας είναι απλή και εύκολη. Παίρνουμε απλές, βαθιές και χαλαρές αναπνοές με ανοικτό στόμα, μέχρι το βάθος της κοιλιάς. Η Ξένια έχει κάνει Rebirthing με ανθρώπους από 11 ετών μέχρι και 82 ετών χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Υπάρχουν αναφορές σε δύσκολους, πολύπλοκους, περιοριστικούς και μη λειτουργικούς τρόπους αναπνοής…
Rebirthing με την Ξένια Άλλες μορφές
10 μέρες μετά την κύρια συνεδρία κάνουμε μισή ώρα συμβουλευτικής. Αυτή συμπεριλαμβάνεται με κάθε συνεδρία Rebirthing. Στην μισή ώρα αυτήν απαντάμε οποιεσδήποτε ερωτήσεις, βλέπουμε που ακριβώς βρισκόμαστε και εξετάσουμε οποιαδήποτε θέματα ή/και συναισθήματα που έχουν έρθει στην επιφάνεια. Αυτή η διαδικασία εξασφαλίζει ολοκλήρωση και σιγουριά σχετικά με το αποτέλεσμα της κάθε συνεδρίας και με το τι έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής και καθαρίζει οποιαδήποτε πιθανή σύγχυση. Όλο αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος του Rebirthing, διότι μπορεί να υπάρχουν παρανοήσεις ή θέματα που πρέπει να κοιταχτούν και να διαλυθούν, τα οποία εύκολα μπορούμε να εντοπίσουμε και να ξεκαθαρίσουμε στο σημείο αυτό. Αν δεν το κάναμε θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πολλά ερωτήματα, προβλήματα αλλά και κενά στην πορεία. Άτομα που έχουν δοκιμάσει άλλες μεθόδους έχουν αναφέρει αισθήματα σύγχυσης και ασάφειας, ακόμη και φόβου, σχετικά με την διαδικασία και με τα επιτευχθέντα αποτελέσματα καθώς επίσης και σχετικά με οποιαδήποτε συναισθήματα ή/και θέματα έχουν προκύψει μετά από τη συνεδρία τους. Τα οποία είχαν στη συνέχεια να αντιμετωπίσουν χωρίς καμία υποστήριξη και μόνοι.
Rebirthing με την Ξένια Άλλες μορφές
Οι συνεδρίες είναι πάντα ατομικές γιατί οι ομαδικές συνεδρίες δεν θα μπορούσαν ποτέ να επιφέρουν τις βαθιές και ριζικές αλλαγές που χρειάζονται και που μπορεί να επιφέρει μια εξατομικευμένη συνεδρία. Οι ομαδικές συνεδρίες τέτοιου είδους μπορεί να είναι κατά την άποψη μου από ίσως ελαφρά βοηθητικές, μέχρι άχρηστες ή και επικίνδυνες. Εφαρμόζεται συχνά ομαδικά, με έναν ή δύο θεραπευτές να “επιβλέπουν” ολόκληρες ομάδες ανθρώπων! Οι καινούργιοι “μαθητές” από ότι μου έχουν πει, εφαρμόζουν την θεραπεία μεταξύ τους! Ταυτόχρονα και με πολλά άτομα στον ίδιο χώρο! Ο ίδιος ο ιδρυτής της αρχικής μεθόδου είχε δηλώσει ότι “το ομαδικό Rebirthing είναι χαμηλής ποιότητας εργασία, του οποίου τα κίνητρα είναι η εξουσία και η απληστία”. Το Rebirthing δεν μπορεί να δώσει εξατομικευμένη βοήθεια μέσα σε μια ομαδική εμπειρία!
Rebirthing με την Ξένια Άλλες μορφές
Το Rebirthing δεν είναι διανοητική θεραπεία. Το Rebirthing έχει να κάνει με καθαρισμό των συναισθημάτων. Όποιαδήποτε διανοητική εργασία προσπαθεί να κάνει κανείς κατά τη διάρκεια της συνεδρίας χρησιμεύει μόνο για να επιβραδύνει και να συγχέει τη διαδικασία αυτήν και τα αποτελέσματα της. Δεν δουλεύουμε με αναμνήσεις και σκέψεις κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, οποιαδήποτε νοητική ανάλυση και νοητική εργασία, γιατί είναι και αυτή απαραίτητη, γίνεται σε τελείως ξεχωριστές συνεδρίες όπως στην συμβουλευτική ή και στην Αναδρομή χωρίς ύπνωση. Η διανοητική εργασία και ανάλυση συνήθως γίνεται κατά τη διάρκεια της συνεδρίας ή και αμέσως μετά ενώ και οι δύο αυτές στιγμές είναι άκρος ακατάλληλες για κάτι τέτοιο… Το αποτέλεσμα είναι ότι ούτε η νοητική εργασία αλλά ούτε η συναισθηματική εργασία γίνονται στο επιθυμητό βάθος και δεν ολοκληρώνονται. Εξ ου και οι 10 και περισσότερες συνεδρίες που “χρειάζονται”…
Rebirthing με την Ξένια Άλλες μορφές
Το Rebirthing δεν έχει τίποτα να κάνει με το να αναβιώσουμε την εμπειρία της γέννησή μας. Στις συνεδρίες δεν επικεντρωνόμαστε σε τίποτα εκτός από την εμπειρία την ίδια. Κάτι που μας επιτρέπει και να έχουμε τα καλά αποτελέσματα που έχουμε. Το Rebirthing είναι μια βιωματική εμπειρία που καθαρίζει οποιεσδήποτε αρνητικές συναισθηματικές εμπειρίες είναι καταγραμμένες σε συναισθηματικό επίπεδο. Συμπεριλαμβάνοντας και την γέννηση μας εάν αυτή ήταν δύσκολη ή αρνητική. Δεν μένει όμως σε ή δεν αρκείτε με αυτό και δεν συγκεντρωνόμαστε σε αυτό ή οτιδήποτε άλλο συγκεκριμένο. Θα ήταν πολύ λίγο αν μέναμε σε αυτά που ο νους μας μπορεί να βρει και εντοπίσει… Γίνεται επικέντρωση σε νοητικά θέματα αλλά και σε εμπειρίες και αναμνήσεις, όπως για παράδειγμα στην εμπειρία της γέννησης μας, στην σχέση μας με την μητέρα μας, με τον πατέρα μας κτλ. Όλο αυτό είναι εις βάρος του ολοκληρωμένου συναισθηματικού καθαρισμού και η διαδικασία δεν αναπτύσσεται όσο θα μπορούσε, περιορισμένη όπως είναι στο συνειδητό νου και στο τι αυτός μπορεί ή δεν μπορεί να συλλάβει… Αυτό που θα μπορούσαμε να πετυγχάνουμε με το Rebirthing, δηλαδή, να πάμε πέρα από τον νου και να θεραπεύσουμε σε βάθος τα συναισθήματα μας, δεν ολοκληρώνεται ποτέ με αυτόν τον τρόπο…
Rebirthing με την Ξένια Άλλες μορφές
Η Ξένια σπούδασε Rebirthing ατομικά στις ΗΠΑ με την δασκάλα της και Αγγλίδα δημιουργό της νέας αυτής προηγμένης μέθοδος Rebirthing, την ενορατική θεραπεύτρια Πετρίν Σόουμς. Η Ξένια διατηρεί επαφή με την Πετρίν σε εβδομαδιαία βάση από την στιγμή που την γνώρισε, το 1999, δουλεύοντας συνέχεια με τον εαυτό της από τότε. Γεγονός που εξασφαλίζει την όσο πιο βαθιά, εύκολη και αποτελεσματική θεραπεία και Rebirthing για όλους τους ανθρώπους που την επισκέπτονται και που της δείχνουν την εμπιστοσύνη τους. Όλοι όσοι εφαρμόζουν τις άλλες μεθόδους Rebirthing έχουν σπουδάσει ομαδικά. Πάρα πολύ λίγοι από αυτούς έχουν σπουδάσει με ή ακόμα και γνωρίσει τον/την ιδρυτή της μεθόδου. Πολύ λίγοι Θεραπευτές ανά τον κόσμο έχουν την ανάλογη αφοσίωση στην τέχνη τους ώστε να φροντίζουν συνέχεια και σε βάθος την εκπαίδευσή τους και την προσωπική τους ανάπτυξη, ιδίως με τους εντατικούς ρυθμούς που το κάνει η Ξένια.
Rebirthing με την Ξένια Άλλες μορφές
Πριν σπουδάσει Rebirthing, η Ξένια είχε πρώτα ολοκληρώσει την δικιά της θεραπεία και θεραπεύσει όλα τα βασικά θέματα της. Κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για οποιεσδήποτε επαγγελματικές σπουδές με την Πετρίν… Μπορούμε να θεραπεύσουμε, να βοηθήσουμε, να στηρίξουμε και να καταλάβουμε τους άλλους μόνο στο βαθμό που έχουμε θεραπεύσει, βοηθήσει, στηρίξει και καταλάβει τον εαυτό μας. Η μόνη προϋπόθεση που υπάρχει, προκειμένου να εγγραφεί κανείς σε κάποιο ομαδικό προγράμματα σπουδών για Rebirthing είναι τα χρήματα για να είναι σε θέση να το πράξει.
Rebirthing με την Ξένια Άλλες μορφές
Η Ξένια εργάζεται με και προσφέρει Rebirthing από το 1999 και κατά την περίοδο αυτή έχει κάνει Rebirthing, συμβουλευτική και θεραπεία εξ επαφής με εκατοντάδες ανθρώπους. Εκτός της εμπειρίας της και εκτός του γεγονότος ότι εργάζεται διαρκώς επάνω στην τέχνη της, η Ξένια είναι εξαιρετικά ευαίσθητη και πολύ διαισθητική, συχνά νιώθοντας η ίδια στο σώμα, νου ή συναισθήματα της, τα μπλοκαρίσματα που βιώνει ένας άνθρωπος που την επισκέπτεται. Δεν εφαρμόζει απλά “τεχνικές”, εστιάζει ολοκληρωτικά στο μοναδικό άτομο με το οποίο εργάζεται… Οι περισσότεροι άνθρωποι που προσφέρουν ή που έχουν σπουδάσει Rebirthing, δεν το εφαρμόζουν επαγγελματικά. Στηρίζουν τον εαυτό τους οικονομικά μέσω κάποιας άλλης πλήρης ή μερικής απασχόλησης και κάνουν και το Rebirthing “συμπληρωματικά”. Η πείρα τους ως θεραπευτές, η δέσμευση τους στο μονοπάτι της θεραπείας, η επίγνωση τους σχετικά με τη μοναδικότητα του κάθε ανθρώπου που τους επισκέπτεται και η ικανότητα τους να βοηθήσουν, να στηρίξουν και να θεραπεύσουν, όπως και η μαθητική τους εμπειρία, είναι λοιπόν όλα, όπως είναι φυσικό, σχετικά περιορισμένα.

Προσοχή!

Tο Rebirthing για το οποίο συζητάμε παραπάνω είναι μια μοναδική μορφή Rebirthing και η Ξένια είναι η μόνη θεραπεύτρια στην Ευρώπη και από τους λίγους στον κόσμο, που το εφαρμόζει! Επομένως, το Rebirthing για το οποίο συζητάμε εδώ δεν έχει τίποτα κοινό ( εκτός από την ονομασία ) με το τραγικό συμβάν στο Colorado τις ΗΠΑ που οδήγησε στον τραγικό θάνατο της Candace Newmaker. Το Rebirthing όπως το διδάσκει η Πετρίν και εφαρμόζει η Ξένια, δεν συμπεριλαμβάνει σκέπασμα του κεφαλιού και ο θεραπευόμενος είναι άνετος, ντυμένος, ζεστός, ξαπλωμένος και αρχικά σκεπασμένος μέχρι τους ώμους με ένα ελαφρύ πάπλωμα. Στην συνεδρία δεν προσπαθούμε να ανά – διαδραματίσουμε την γέννηση του θεραπευόμενου και όλη η διαδικασία του Rebirthing είναι μαλακιά, ενθαρρυντική και πάνω από όλα θεραπευτική.