Η Ξένια Αηδονοπούλου μας μιλά για το rebirthing και για τον vegan τρόπο ζωής…

– Είσαι η πρώτη θεραπεύτρια που έφερε το Rebirthing στην Ελλάδα. Μίλησέ μας γι αυτή τη θεραπευτική μέθοδο.

 Το Rebirthing που εφαρμόζω είναι μια επαναστατική θεραπευτική μέθοδος η οποία βασίζεται στη βαθιά κοιλιακή αναπνοή. Καθαρίζει, με ανώδυνο και φαινομενικά απλό τρόπο, όλα τα αποθηκευμένα αρνητικά συναισθήματα που έχουμε από την γέννησή μας μέχρι και σήμερα.

Ας μην μπερδεύουμε, όμως, την τεχνική που χρησιμοποιώ εγώ με άλλες μεθόδους Rebirthing ( τώρα που πλέον υπάρχουν αρκετές στην Ελλάδα), καθώς η συγκεκριμένη τεχνική ολοκληρώνεται μέσα σε 3 μόνο συνεδρίες και φέρνει αποτελέσματα ακόμα και εκεί που χρόνιες άλλες προσπάθειες έχουν αποτύχει.

Το Rebirthing ήταν για μένα αυτό μου έσωσε την ζωή… Ήταν η μόνη θεραπεία που αποδείχθηκε ικανή να με βγάλει από τη βαθιά κατάθλιψη στην οποία βρισκόμουν για πάνω από 10 χρόνια. Ως Εναλλακτική Θεραπεύτρια, εφαρμόζω το Rebirthing για πάνω από 20 χρόνια στην Αθήνα… Είναι μεγάλη μου τιμή και χαρά! Αποτελεί βαθιά πηγή ικανοποίησης το γεγονός ότι μπορώ να βοηθώ τους ανθρώπους που απευθύνονται σε μένα για βοήθεια.

-Σε ποιους απευθύνεται αυτή η θεραπεία και τι αποτελέσματα  μπορεί να φέρει;

Το Rebirthing που εφαρμόζω είναι κάτι που απευθύνεται σε όλους όσοι θέλουν να ζήσουν την ζωή τους στο έπακρο!

Απευθύνεται σε όσους νιώθουν μπλοκαρισμένοι σε οποιοδήποτε επίπεδο, στους ανθρώπους που νιώθουν ότι δεν αναπνέουν όπως θα ήθελαν ή και όπως ξέρουν και νιώθουν ότι θα μπορούσαν, στους ανθρώπους που δεν ζουν όπως θα ήθελαν να ζούνε, σε αυτούς που δυσκολεύονται να βάλουν όρια σε αρνητικές καταστάσεις… Σε όσους υποφέρουν σε οποιοδήποτε επίπεδο, σε αυτούς που στις σχέσεις τους συνέχεια δίνουν αλλά δεν λαμβάνουν αυτά που χρειάζονται, σε όσους νιώθουν ότι έχουν ένα μόνιμο βάρος ή σφίξιμο στο στήθος ή στο στομάχι τους, σε όσους πάσχουν από κατάθλιψη, κρίσεις πανικού, φοβίες, χαμηλή αυτοεκτίμηση…

Το Rebirthing απευθύνεται σε όλα αυτά και σε πολλά ακόμα… Με λίγα λόγια, οι περισσότεροι από εμάς θα μπορούσαμε να επωφεληθούμε από το Rebirthing!

Τα αποτελέσματα που μπορεί να φέρει είναι εντυπωσιακά. Είναι η αρχή και μπορεί και να αποτελέσει και από μόνο του και την απόλυτη θεραπεία όλων των παραπάνω προβλημάτων… Σε πιο πολύπλοκα περιστατικά αποτελεί τον πυρήνα της θεραπείας, η οποία επιτυγχάνεται σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα θεραπευτικά εργαλεία που προσφέρω.

Αν ενδιαφέρεστε, μπορείτε να διαβάσετε τις εντυπώσεις των θεραπευόμενων, όπως και επίσης περισσότερα για όσα προσφέρω, στην ιστοσελίδα μου, το yeswearestars.gr

– Πόσα χρόνια είσαι vegan και τι ήταν αυτό που επηρέασε την απόφασή σου;

Με μεγάλη χαρά μπορώ να σας πω ότι έχω κλείσει τώρα 20 χρόνια ως vegan! Έγινα vegan το 2000, παράλληλα με την αρχή της προσωπικής μου θεραπείας αλλά και με την έναρξη των σπουδών μου ( και στην συνέχεια την επαγγελματική μου αρχή ) ως Εναλλακτική Θεραπεύτρια.

Αναφορικά με το τι επηρέασε την απόφασή μου, έχω να πω ότι ποτέ δεν έτρωγα και δεν τρώγαμε πολύ κρέας στο σπίτι μας… Το αγαπημένο μου φαγητό όταν ήμουν μικρή ήταν τα φασολάκια, και πάντα αγαπούσα τα ζώα…

Μεγαλώνοντας στην Αθήνα και δίπλα σε ένα όμορφο μικρό πάρκο, δυστυχώς από μικρή, έβλεπα κάθε χρόνο να παρατάνε σε κούτες νεογέννητα ή πολύ μικρά γατάκια και πονούσε η ψυχή μου… Σε λίγο μεγαλύτερες ηλικίες, είδα σκηνές βίας, διάφορα στιγμιότυπα από πειράματα επάνω σε ζώα, όπως και σκηνές από σφαγεία, στην τηλεόραση, ζώντας πλέον στην Αυστραλία. Τα πειράματα αυτά που είδα γίνονταν για τα καλλυντικά, για το σαμπουάν! Δεν το πίστευα… Ή για ιατρική και ψυχολογική έρευνα… Ακόμα και στα 10 μου ήξερα, χωρίς να χρειαστεί να βασανίσω κανένα ζώο, ότι αν χωρίσουμε μωρά πιθηκάκια από την μητέρα τους, θα τους δημιουργήσουμε ανεπανόρθωτα ψυχολογικά τραύματα… Είδα σαδιστικές και σκληρές εικόνες, δίχως έλεος και νόημα, και που δεν μπορούσε να χωρέσει ο νους μου και να δεχτεί η καρδιά μου.

Στην εφηβεία μου, είχα μια φίλη που θαύμαζα για την αυτοπεποίθησή της… Εκείνη ήταν χορτοφάγος και ήθελα να της μοιάσω! Η χορτοφαγία μου τότε κράτησε μέχρι τα 21 μου περίπου. Κάπου εκεί, σκέφτηκα ότι η κατάθλιψη στην οποία βρισκόμουν και την οποία δεν μπορούσα να ξεπεράσω, ίσως είχε να κάνει με την διατροφή μου… Δεν ήθελα να είμαι “ξεχωριστή” πια, μου έφτανε και μου παρά έφτανε να είμαι “σαν τους άλλους”, ( οι οποίοι, λανθασμένα βέβαια, μου φαινόντουσαν όλοι “καλά” σχετικά με μένα ), και έτσι ξεκίνησα να τρώω κρέας ξανά… Φυσικά δεν βοηθήθηκε καθόλου η κατάθλιψή μου…

Το 1999, όταν ήμουν 29 ετών, γνώρισα την δασκάλα μου, και εκεί άρχισα επιτέλους, να θεραπεύω πραγματικά τον εαυτό μου… Έγινα χορτοφάγος ξανά, για να μπορέσω να είμαι σε θέση να αρχίσω να καθαρίζω τις τοξίνες – σωματικές, νοητικές και συναισθηματικές – που είχαν μαζευτεί μέσα μου. Σχετικά σύντομα έγινα και vegan, διαπιστώνοντας ότι το τυρί που τόσο μου άρεσε και που ήταν το μοναδικό ζωικό προιόν που ακόμα έτρωγα, ήταν αυτό που μου δημιουργούσε τα σπυράκια στο δέρμα ( που τόσο απεχθανόμουν ).

Ως vegan πλέον, και όλο και περισσότερο σε βάθος χρόνου, βρήκα ξανά την αρχική μου σύνδεση με τα ζώα και έτσι όλα γύρισαν στην αρχή τους… Αλλά σε μια εμπλουτισμένη αρχή. Ποτέ δεν σταμάτησα να αγαπώ τα ζώα αλλά όλα ήταν περισσότερο ολοκληρωμένα και αληθινά τώρα. Μπορούσα να συλλογιστώ και να συνδεθώ με τα ζώα ( αλλά και με την ίδια την ζωή ) με ελευθερία, δίχως σκιές και με καθαρό νου. Επίσης τώρα είχα κάνει και την σύνδεση με το κομμάτι της δικής μου, της ανθρώπινης, υγείας.

Η φροντίδα και η αγάπη προς τον εαυτό μας, κάτι που μας δίνει απλόχερα την ευκαιρία να βιώσουμε η vegan διατροφή, είναι για μένα ένα πραγματικά ανώτερο μονοπάτι. Η αγάπη είναι μια, εξάλλου… Οπουδήποτε και οποτεδήποτε έχουμε ευκαιρία να την εξασκήσουμε, μόνο καλό θα κάνουμε!

Έχω περάσει από πολλές και διάφορες διατροφικές φάσεις ως vegan. Ήμουν ωμοφάγος για περίπου 7 χρόνια και φρουτοφάγος για 5 από αυτά! Μου αρέσει πολύ να μαθαίνω, να εμβαθύνω, να εξερευνώ και να αναβαθμίζω, την διατροφή, όπως και κάθε επίπεδο της ζωής μου! Αυτή την στιγμή, ( αν βάλουμε στην άκρη το lockdown, που δεν μου επιτρέπει να κάνω το χορό που τόσο αγαπώ ), θα έλεγα ότι είμαι, προς μεγάλη μου έκπληξη, στα σχεδόν 50 μου, στην καλύτερη σωματική φόρμα της μέχρι τώρα ζωής μου!

– Έχεις δει κάποια αλλαγή στον οργανισμό σου σε σχέση με την προ vegan εποχή ; Π.χ. στις αισθήσεις, τη διάθεση, το βάρος κ.τ.λ.

Έχω δει τόσες πολλές, που δεν είμαι σίγουρη από πού να αρχίσω…

Καθάρισε εντελώς το δέρμα μου… Είχα σπυράκια. Στο πρόσωπο, στο στήθος, στην πλάτη… Ντρεπόμουν για αυτά τόσο πολύ και δεν ένιωθα άνετα σε τέτοιον βαθμό, που δεν φορούσα ποτέ ανοιχτές μπλούζες, ποτέ τιραντάκια. Τώρα, αθλούμενη, σχεδόν ζω μέσα σε αυτά.

Έχτισα σωματική δύναμη. Έχτισα αυτοπεποίθηση και αντοχή…  Δεν έκανα αθλητισμό μικρή. Παρόλο που είμαι από την φύση μου κινητική και δραστήρια ( πάντα περπατούσα πολύ και παντού και ακόμα το κάνω… ), ένιωθα τελείως έξω από τα νερά μου όσων αφορά στον αθλητισμό και την άσκηση… Σιγά σιγά το δούλεψα όμως, και, εδώ και μερικά χρόνια, κάνω 3 ώρες, 5 φορές την εβδομάδα, χορό. Η vegan διατροφή μου, με έχει προστατέψει από τραυματισμούς, μου δίνει απλόχερα την αντοχή που χρειάζομαι και δίνει στο σώμα και στο νου μου την ικανότητα να μαθαίνει και να προχωράει σταθερά… Το βάρος μου παραμένει σταθερό, χωρίς σχεδόν να χρειάζομαι να προσπαθώ… Μου προσφέρει επίσης το καλύτερο recovery που μπορώ να φανταστώ!

Νοητικά, νιώθω ότι ο βιγκανισμός μου προσφέρει καθαρή και γρήγορη σκέψη! Συναισθηματικά, νιώθω ότι δεν με αποκόπτει από τα συναισθήματα μου και την ζωή. Δεν “μουντώνει” τις αισθήσεις μου όπως μπορούν και κάνουν τα πιο βαριά και ζωικά φαγητά. Είναι πάρα πολλά αυτά που έχω παρατηρήσει στον εαυτό μου και στο σώμα μου και στα οποία έχει συμβάλει σημαντικότατα ο βιγκανισμός… Νιώθω το ανοσοποιητικό μου δυνατό, νιώθω σιγουριά και έλεγχο επάνω στην υγεία μου, δεν φοβάμαι τις σοβαρές αρρώστιες που οι περισσότεροι, και εγώ μαζί, όσο μεγαλώνουμε, θα μπορούσαμε να φοβόμαστε… Είναι και πολλά ακόμα που σίγουρα αυτή την στιγμή μου ξεφεύγουν.

Φυσικά, ως εναλλακτική θεραπεύτρια, ξέρω επίσης ότι όλα αυτά που έχω κάνει και που κάνω όλο αυτό το χρονικό  διάστημα με τον εαυτό μου, οι θεραπείες που προσφέρω δηλαδή, με έχουν βοηθήσει και αυτά στο μέγιστο, παράλληλα με την βίγκαν διατροφή… Να προσθέσω επίσης ότι φροντίζω για τα επίπεδα της β12 και της βιταμίνης D στο σώμα μου, ( αλλά όχι μόνο αυτά… ), κάτι το οποίο είναι σημαντικό για όλους και όχι μόνο για όσους είναι vegan.

-Αγαπημένο σου vegan φαγητό;

Και πάλι, από που να αρχίσω; Όλα τα vegan φαγητά μου αρέσουν!

Από την μεγάλη γκάμα των παραδοσιακών ελληνικών γεύσεων και βίγκαν φαγητών, που μου αρέσουν όλα ανεξαιρέτως… Τα φασολάκια, τα γεμιστά, οι μπάμιες, οι γίγαντες, το μπριάμ, ο αρακάς, οι φακές, τα ρεβίθια… Επίσης λατρεύω την λεγόμενη Έθνικ κουζίνα, την ινδική, την ασιατική…

Μου αρέσουν αρκετά και τα πιο καινούργια στην αγορά, vegan υποκατάστατα που συμπληρώνουν την κατά τ’ άλλα υγιεινή διατροφή μου, τις στιγμές που θέλω κάτι λίγο πιο εύκολο ή “βρώμικο”… Χαίρομαι πολύ που μπορώ για παράδειγμα να αγοράσω vegan παγωτό που να μην είναι απλά γρανίτα, αλλά αληθινό, κρεμώδες παγωτό. Χαίρομαι πολύ που μπορώ να φάω “κοτομπουκιές” που να έχουν σημαντικά ποσοστά πρωτεΐνης και να μην είναι όμως φτιαγμένες από πραγματική κότα.

Μου αρέσει επίσης πολύ όταν τυχαίνει και τρώω έξω σε βίγκαν μαγαζιά, αφού τα περισσότερα έχουν πολύ ωραίο φαγητό!

-Πες μας τρεις βασικούς λόγους για τους οποίους θεωρείς ότι πρέπει κάποιος να γίνει vegan.

Πρώτον, για την σωματική του υγεία! Με μια σωστά δομημένη και υγιεινή βίγκαν διατροφή αποφεύγουμε τις περισσότερες “αναπόφευκτες” αρρώστιες, όπως τα προβλήματα καρδιάς, την παχυσαρκία, τον διαβήτη, τον καρκίνο και άλλα πολλά… Υπάρχουν αμέτρητες πηγές – βιβλία, ιστότοποι, έρευνες – και πολλοί πλέον καταξιωμένοι γιατροί στον χώρο της φυτικής διατροφής που υποστηρίζουν ακριβώς αυτό. Dr T. Colin Campbell, Dr McDougall, Dr Esselstyn, Dr Barnard, Dr Greger είναι μόνο μερικά από τα πιο διάσημα ονόματα…

Δεύτερον, για την ψυχική και ψυχολογική του υγεία! Όταν το σώμα είναι υγιής, τότε και ο νους ακολουθεί… Επιπλέον, είναι πραγματικά φοβερά ανακουφιστική η αίσθηση ότι δεν συμμετέχεις σε και δεν στηρίζεις την παρούσα συστηματική κακοποίηση των ζώων! Ακόμα περισσότερο, ότι δεν χρειάζεται να συμμετέχεις, για να είσαι υγιής και για να υπάρχεις! Είναι μια τεράστια, ανεκτίμητη, αίσθηση ειρήνης προς όλα τα πλάσματα στον κόσμο… Είναι το βίωμα της αγάπης!

Τέλος, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, για το περιβάλλον, για τον πλανήτη…  Όπως μας ενημερώνει το climatenexus.org, “Η κτηνοτροφία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος συντελεστής στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ( GHG ) από τον άνθρωπο μετά από τα ορυκτά καύσιμα και αποτελεί μια κύρια αιτία αποψίλωσης των δασών, ρύπανσης των υδάτων και του αέρα και της απώλειας βιοποικιλότητας.” Πάρτε μια στιγμή για να το “χωνέψετε” αυτό…

-Τρεις λέξεις που για σένα σημαίνουν vegan κουλτούρα;

Πρόοδος, συμπόνια, ελπίδα!

-Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να ακολουθείς την vegan διατροφή, παράλληλα με τις επαγγελματικές σου υποχρεώσεις ;

Πολύ εύκολο! Για μένα έχει γίνει δεύτερη φύση και δεν το βρίσκω καθόλου δύσκολο! Η ενέργεια που μου παρέχει και το γεγονός ότι με στηρίζει τόσο καλά στην καθημερινότητα μου η vegan διατροφή, μου δίνει και το κίνητρο και τα εφόδια για να φροντίζω να τρώω όσο πιο καλά… Το φαγητό είναι ένα μεγάλο και σημαντικό κομμάτι της ζωής μου, γιατί με βοηθά σε όλα τα άλλα κομμάτια!

Είμαι αρκετά έως πολύ οργανωμένη; Στο σπίτι και στο ψυγείο μου φροντίζω να έχω όλα όσα χρειάζομαι. Φροντίζω να τρώω καλά σε κάθε γεύμα, ώστε να καλύπτω τις ανάγκες του σώματος μου, να νιώθω χορτάτη και να μην πεινάω ενδιάμεσα… Τρώω 2 σίγουρα, ως 3 γεύματα την ημέρα ανάλογα με τη σωματική μου δραστηριότητα.

Προσωπικά με βολεύει να μαγειρεύω απλά, υγιεινά και όσο λιγότερο γίνεται! Μαγειρεύω για 3-4 μέρες συνήθως, και ποτέ χωρίς όσπρια – η πρωτεΐνη μου… Το χειμώνα σε ζεστά πιάτα και το καλοκαίρι τα έχω πάντα στο ψυγείο για να τα βάζω καθημερινά σε μεγάλες και θρεπτικές σαλάτες. Το πρωινό μου είναι ένα μεγάλο σμούθι με μπανάνες και φυτική σκόνη πρωτεΐνης.

Για όταν είμαι έξω ή στον δρόμο, έχω εντοπίσει μαγαζιά που κάνουν καλό βίγκαν φαγητό, ξέρω πλέον τι να επιλέξω αν βρεθώ σε ταβέρνα ή εστιατόριο και ξέρω επίσης τι μπορώ να πάρω από φούρνο και σουπερμάρκετ για γρήγορα σνακ αν χρειαστεί.

-Πες μας κάτι που είναι παρεξηγημένο στην vegan διατροφή.

Αυτό που θεωρώ παρεξηγημένο στην vegan διατροφή είναι η ιδέα ότι είναι μια στερητική διατροφή! Κάθε άλλο παρά στερητική είναι! Δεν νιώθω ότι στερούμαι καθόλου! Ούτε σε γεύσεις, ούτε σε ποιότητα, ούτε σε ποσότητα, ούτε σε υγεία, ούτε σε οτιδήποτε! Το αντίθετο, μάλιστα.

Με λίγη προσπάθεια και εκμάθηση, τρως χορταστικά, γεμάτα χρώματα και γεύσεις φαγητά, που συνάμα σε κρατάνε σε πάρα πολύ καλή σωματική υγεία και φόρμα και γεμάτο ενέργεια για να μπορείς να ζήσεις τη ζωή σου στο έπακρο. Δεν πεινάς και δεν στερείσαι… 

Το πιο παρεξηγημένο κομμάτι όμως είναι ίσως το ότι “χωρίς το κρέας ή/και τα αυγά και τα γαλακτοκομικά δεν μπορούμε να είμαστε υγιείς” και παραλαγές αυτού! Κάθε άλλο παρά αλήθεια είναι αυτοί οι φόβοι, αφού όλα τα απαραίτητα αμινοξέα υπάρχουν σε αφθονία στη φυτική διατροφή… Όχι μόνο υπάρχουν, αλλά υπάρχουν χωρίς τα προβλήματα που συναντάμε στις ζωικές τροφές, όπως τα κορεσμένα λιπαρά, την έλλειψη φυτικών ινών, τα υπολλείματα φαρμάκων και αντιβιώσεις κτλ.

Μια σωστά μελετημένη φυτική, δηλαδή vegan, διατροφή, όχι μόνο δεν μας καθιστά μη υγιείς αλλά μας προστατεύει κιόλας… Σε όλα τα επίπεδα.

-Αν ο σύντροφός σου δεν ήταν vegan θα μπορούσες να το δεχτείς;

Έχω κάποιους ανθρώπους στην ζωή μου που τους αγαπώ και τους θαυμάζω υπερβολικά και που όμως δεν είναι vegan. Έχω γνωρίσει κάποιους ανθρώπους που είναι βίγκαν, αλλα που μου ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να συμπαθήσω έστω και στο ελάχιστο. Οι σχέσεις μου, όπως και οι χαρακτήρες και οι ψυχες των ανθρώπων, δεν βασίζονται και δεν ορίζονται μόνο από το τι τρώει ο καθένας αλλά από πιο σύνθετα πράγματα.

Σίγουρα ξέρω ότι εγώ δεν πρόκειται να σταματήσω ποτέ να είμαι vegan. Το ιδανικό για μένα φαντάζει λοιπόν, ο όποιος σύντροφός μου να είναι ή να γίνει, vegan. Μου φαίνεται δύσκολη η ιδέα αλλιώς του να βαδίσω τόσο στενά και τόσο παράλληλα με έναν άνθρωπο, αν δεν συμβαδίζουμε σε αυτό το πλαίσιο… Πιστεύω μάλλον ότι δεν θα υπάρξει καν η έλξη για κάτι τέτοιο!

-Πως βλέπεις το μέλλον στην διατροφή των Ελλήνων;

Διάβασα πριν καιρό ότι οι πρώτες αναφορές στην χορτοφαγία ιστορικά ήταν στην Ινδία και μετά στην Αρχαία Ελλάδα! Δεν μπορεί να είναι τυχαίο ότι ο Ιπποκράτης, ο οποίος αναφέρεται και ως πατέρας της σύγχρονης ιατρικής και που είπε “η διατροφή σου το φάρμακο σου”, ήταν Έλληνας… Οι Έλληνες ιστορικά, είτε λόγω φτώχειας, είτε λόγω αισθητικής, είτε λόγω κλίματος, είτε λόγω πνευματικότητας, είτε λόγω υγείας, ποτέ δεν έτρωγαν πολύ κρέας. Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι οι μέρες νηστείας της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας μετράνε 180-200 μέρες τον χρόνο.

Η “Μεσογειακή Διατροφή” για την οποία φημιζόμαστε, είναι επίσης πολύ πιο κοντά σε μια vegan διατροφή από ότι η διατροφή των ΗΠΑ, της Αγγλίας, της Αυστραλίας και πολλών άλλων πιο “πλούσιων” χωρών… Το γεγονός ότι μια μέση ελληνική οικογένεια μπορεί να τρώει όσπρια 3 φορές την εβδομάδα είναι ανεκτίμητης αξίας, σε όλα τα επίπεδα…

Όσον αφορά το μέλλον της Ελλάδας διατροφικά, ελπίζω να αναγνωριστεί η ιστορία μας και ο πλούτος της χώρας μας ακόμα περισσότερο. Πρώτα από εμάς τους ίδιους, και στη συνέχεια παραπέρα… Έχουμε αφθονία σε κάποια από τα πιο γευστικά και οικονομικά λαχανικά, φρούτα, όσπρια και δημητριακά στον κόσμο! Ελπίζω να επιστρέψουν στις ρίζες τους οι Έλληνες και ελπίζω αυτή η καινούργια, νεόπλουτη, ξενόφερτη μόδα του κρέατος και των ζωικών να περάσει στην ιστορία όσο γίνεται πιο γρήγορα.

Ο βιγκανισμός έχει μια ανοδική πορεία παγκόσμια, ιδίως τα τελευταία χρόνια, και σε αυτό δεν έχουμε μείνει πίσω οι Έλληνες… Όλο και περισσότερες vegan επιχειρήσεις έχουν την έδρα τους εδώ στην Ελλάδα, από κομψά και καλοφτιαγμένα, άνετα, παπούτσια με “δέρμα” από ανανά μέχρι και vegan τυριά που αποσπούν βραβεία και πουλιούνται και με μεγάλη επιτυχία στο εξωτερικό… Επίσης τα παραδοσιακά μας βίγκαν προιόντα, καινούργια vegan κατεψυγμένα προϊόντα και τα όλο και περισσότερα vegan φαγάδικα που ανοίγουν στην Αθήνα ( και όχι μόνο )! Στην Αθήνα έχουμε μάλιστα και αποκλειστικά vegan μπακάλικο, όπως και παγωτατζίδικο!

Δεν είναι λίγες επίσης οι ελληνικές “συμβατικές” εταιρείες που τώρα παράγουν ειδικά vegan προϊόντα, όπως γάλατα, υποκατάστατα κρέατος, επιδόρπια κτλ., ενώ δεν είναι λίγοι οι πιο ποιοτικοί φούρνοι και ζαχαροπλαστεία που έχουν ακόμα και vegan τούρτες και παγωτό! Κάποια τέτοια προϊόντα και τέτοιες επιλογές πάντα υπήρχαν, λόγο της παράδοσης της χώρας μας στη νηστεία, αλλά είναι τώρα περισσότερα παρά ποτέ… Έχουν καλύτερη ποιότητα παρά ποτέ και επίσης τώρα τα ονομάζουν και “vegan” και πολλά από αυτά τα πουλάνε όλο τον χρόνο, ξέροντας ότι η αγορά πλέον το στηρίζει αυτό!

Όλα αυτά μου δίνουν πολλή χαρά και ελπίδα για το μέλλον μας. Νιώθω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά θετικά, κρατώντας όλα τα καλά πράγματα από το παρελθόν μας και προσθέτοντας όσα από τα καινούργια εργαλεία και την καινούργια γνώση θέλουμε…

Το μέλλον για τη διατροφή των Ελλήνων, στο βαθμό που θα μαθαίνουν και θα ασχολούνται, για μένα, φαντάζει πολύ θετικό!

-Τι εύχεσαι για το 2021;

Με επίκεντρο τα θέματα που έχουμε ανοίξει, εύχομαι το 2021 όλα τα παραπάνω να ανθίσουν ακόμα περισσότερο, με όλα τα θετικά που κάτι τέτοιο συνεπάγεται… Εύχομαι να μάθουμε πόσο μεγάλη σχέση έχει η διατροφή με την υγεία μας, να μάθουμε ακόμα περισσότερο τι σημαίνει πραγματικά καλή τροφή και διατροφή και να την εφαρμόσουμε όλο και περισσότεροι! Εύχομαι καλή πρόοδο σε όλα τα επίπεδα για όλους… Κάτι το οποίο δεν μπορεί παρά να γίνει!

Εύχομαι να μη φοβόμαστε πια προσβολές στην υγεία μας από ιούς και θανάσιμες αρρώστιες. Εύχομαι περισσότερη συνείδηση και έλεγχο της ζωής του από τον καθένα από εμάς… Δημιουργούμε την πραγματικότητα μας, εξάλλου!

Εύχομαι για πολύ-πολύ καλύτερες συνθήκες για τα ζώα επάνω στον πλανήτη μας… Αυτά υποφέρουν περισσότερο από όλους εμάς… Δεν μπορούμε να βρούμε την πραγματική, αδιάκοπη και παντοτινή ευτυχία επάνω στις πλάτες και τα πτώματα άλλων πλασμάτων!

Εύχομαι να βγούμε σαν χώρα, ακόμα περισσότερο από ότι μέχρι τώρα, από την οικονομική ( και όχι μόνο ) κρίση που βιώνουμε τα τελευταία τουλάχιστον 10 χρόνια και να μπούμε σε χρόνια άνεσης ( που να μην είναι όμως σπατάλης και ρηχότητας… ) και εύχομαι συνειδητότητα και δημιουργία… Έχω μεγάλα σχέδια και θέλω να πραγματοποιηθούν!

Ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία να μοιραστώ μαζί σας τις σκέψεις μου και για την φιλοξενία. Εύχομαι όλα τα καλά στο ωραίο σας αυτό εγχείρημα!

από το The Foodies