Η ερωτήσεις αυτές τέθηκαν στην Εναλλακτική Θεραπεύτρια Ξένια Αηδονοπούλου στα πλαίσια του Therapy Planet Festival.

1. Τι είναι το σώμα;

Το σώμα είναι το όχημα με το οποίο κινούμαστε και υπάρχουμε. Είναι το οίκημα στο οποίο ζούμε εδώ στη γη και στη διάσταση αυτή. Οφείλουμε να το αγαπάμε και να το φροντίζουμε το περισσότερο δυνατόν και με κάθε τρόπο! Το σώμα μας χρειάζεται καλή διατροφή, κίνηση, έκφραση, ξεκούραση, διαλογισμό, αγάπη και εκτίμηση. Αυτοί είναι μερικοί τρόποι για να αγαπάμε το σώμα και τον εαυτό μας!

2. Πως συνδέεται η υγεία του σώματος με τα συναισθήματά μας;

Η υγεία του σώματος μας επηρεάζεται άμεσα από τα συναισθήματα μας…

Για να δώσουμε ένα πολύ απλό και καθημερινό παράδειγμα για το πως κάποιο “αρνητικό” συναίσθημα επηρεάζει το σώμα μας… Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η υπερβολική παραγωγή κορτιζόλης μέσω του στρες μας επηρεάζει αρνητικά. Επηρεάζει αρνητικά την μνήμη, την εκμάθηση, το ανοσοποιητικό, την οστική μάζα, το βάρος, την πίεση, την χοληστερίνη, την ψυχολογία και πολλά ακόμα…

Με τον ίδιο αλλά αντίστροφο τρόπο, είναι γεγονός ότι όλα τα συναισθήματα επίσης, είτε είναι “αρνητικά” είτε “θετικά”, επηρεάζονται με την σειρά τους από την υγεία του σώματος μας!

Θέλουμε τον νου, το σώμα, τα συναισθήματα, την ψυχή… όλα να δουλεύουν αρμονικά μεμονωμένα αλλά και μεταξύ τους… Έτσι θα μπορούμε να έχουμε την καλύτερη δυνατή υγεία σε όλα τα επίπεδα.

3. Τι είναι η ασθένεια;

Η ασθένεια είναι μια ένδειξη ανισορροπίας σε κάποια ή μεταξύ κάποια από τα παραπάνω επίπεδα… Για να γίνουμε καλά, πρέπει να βρούμε και να θεραπεύσουμε την αιτία της ανισορροπίας, κάνοντας ότι χρειάζεται για να την αποκαταστήσουμε. Έτσι επιτρέπουμε στο σώμα μας να επιστρέψει στην αρμονική και υγιείς του φύση… Το βιβλίο της δασκάλας μου, της Πετρίν Σόουμς “Η Δύναμη της Αυτοθεραπείας” είναι το τέλειο εγχειρίδιο για το πως να αντιμετωπίσουμε την όποια ασθένεια και πως να παραμένουμε υγιείς…

4. Ποια πιστεύετε ότι πρέπει να είναι η στάση του ασθενή για να θεραπευτεί;

Ως ασθενείς και ως άνθρωποι, είναι υπέρ μας να είμαστε όσο πιο ανοιχτοί σε όλα τα επίπεδα… Είναι ο καλύτερος και πιο γρήγορος τρόπος για να βρούμε όλα όσα ψάχνουμε, συμπεριλαμβάνοντας και την υγεία.

Άμα νομίζουμε ότι τα ξέρουμε όλα και αν δεν είμαστε ανοιχτοί σε καινούργια πράγματα θα μπλοκάρουμε τον εαυτό μας και θα καθυστερήσουμε την πρόοδο μας. Παράλληλα με αυτό, ο καθένας μας διαλέγει και έχει τον δικό του ρυθμό.

Ως ασθενείς, αν θέλουμε πραγματικά να θεραπευθούμε, χρειαζόμαστε ειλικρίνεια, επιμονή, αγάπη, πάθος, εκφραστικότητα, εργατικότητα, δύναμη, ελπίδα και πολλά ακόμα… Χρειαζόμαστε με άλλα λόγια, να έχουμε και να καλλιεργήσουμε όλα τα χαρακτηριστικά ενός ήδη θεραπευμένου ανθρώπου!

Οι παραπάνω είναι ποιότητες που όλοι έχουμε. Αν αμφιβάλουμε για αυτό ή δεν νιώθουμε ότι τις έχουμε ή αν νιώθουμε ότι χρειαζόμαστε βοήθεια με αυτές, δεν έχουμε παρά να απευθυνθούμε σε κάποιον που τις έχει και που είναι σε θέση να μας βοηθήσει. Οι άνθρωποι στην οικογένεια μας και οι φίλοι μας μπορεί να μας αγαπάνε και να μας στηρίζουν ( ή όχι ) αλλά συνήθως δεν είναι σε θέση να βοηθήσουν με αντίστοιχα θέματα. Για αυτό η επιλογή του σωστού ειδικού είναι πολύ σημαντική.

5. Πόσο σημαντική είναι η αυτογνωσία για μια ευτυχισμένη ζωή;

Η αυτογνωσία είναι αναπόσπαστο κομμάτι μιας ευτυχισμένης ζωής. Μάλιστα, όση περισσότερη αυτογνωσία, τόση περισσότερη ευτυχία μπορούμε να έχουμε…

Αν νιώθουμε ότι έχουμε αυτογνωσία αλλά δεν είμαστε ευτυχισμένοι, χρειάζεται απλά να ξανά κοιτάξουμε αυτά που νομίζουμε ότι ξέρουμε. Σίγουρα θα υπάρχουν παραβλέψεις και ελλείψεις και πάντα υπάρχουν πράγματα τα οποία θα μπορούσαμε να γνωρίσουμε καλύτερα και πράγματα και γνώσεις που χρειάζεται να προσθέσουμε στον εαυτό μας.

Για να είμαστε πραγματικά ευτυχισμένοι όμως, χρειάζεται να δουλέψουμε όλα τα κομμάτια του ευατού μας και όχι μόνο την αυτογνωσία… Όπως για παράδειγμα τα συναισθήματά μας…

Τα συναισθήματα δεν θεραπεύονται με την αυτογνωσία και ούτε μέσω της αυτογνωσίας ή της νόησης. Για να θεραπεύσουμε τα συναισθήματα μας χρειαζόμαστε να κάνουμε εργασία κατευθείαν επάνω σε αυτά. Η θεραπεία Rebirthing που προσφέρω σε 3 μόνο συνεδρίες κάνει ακριβώς αυτό.

6. Είναι οι άλλοι καθρέφτες μας;

Εξαρτάται τι εννοούμε… Αν εννοούμε ότι είμαστε ίδιοι με τον άλλον απέναντί μας, τότε όχι! Είμαστε όλοι μοναδικοί και διαφορετικοί ( κάποιες φορές πολύ! ) και κανένας δεν είναι ο καθρέπτης μας, όσο και να μοιάζουμε…

Αν εννοούμε ότι οι άνθρωποι που έλκουμε στην ζωή μας, είτε φαίνονται “θετικοί” για εμάς, είτε “αρνητικοί”, μας δίνουν, μέσω της όποιας σχέσης μας μαζί τους, μια ευκαιρία για να πάρουμε σημαντικά για εμάς μαθήματα και να μας “δείξουν” ( σαν “καθρέφτες” ), τα τρωτά μας σημεία ή τα σημεία που χρήζουν θεραπεία ή τα καταπληκτικά μας σημεία για να τα αναγνωρίσουμε, τότε ναι!

7. Υπάρχει θετική και αρνητική ενέργεια;

Πρώτα, υπάρχει ενέργεια… Στην συνέχεια, το πως την διαχειριζόμαστε, την κάνει αρνητική ή θετική.

Ας δώσουμε ένα μικρό παράδειγμα…

Ο θυμός είναι ενέργεια… Μια ενέργεια που συχνά αποκαλείται “αρνητική”. Αν θυμώσουμε όμως επειδή κάποιος κάνει κάτι άσχημο σε εμάς ή σε κάποιον που αγαπάμε ή και γενικά, πολύ καλά θα κάνουμε. Είναι μια φυσιολογική και θετική αντίδραση, είναι μια φυσιολογική ενέργεια που υπάρχει για να μας δείξει ότι κάτι δεν είναι οκ. Είναι μια ενέργεια που μπορεί να μας δώσει και την ώθηση που χρειαζόμαστε για να κάνουμε κάτι για αυτό.

Αν χρησιμοποιήσουμε ή αν μάθουμε να χρησιμοποιούμε αυτήν την ενέργεια με αυτόν τον υγιή και θετικό τρόπο, δηλαδή, σαν βενζίνη για να επιφέρουμε θετικές αλλαγές, τότε η ενέργεια αυτή κυλάει ελεύθερα και θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι “θετική”. Αν αντιθέτως δεν ξέρουμε πως να την χρησιμοποιούμε, την καταπιέσουμε, κρίνοντας την ως “αρνητική” και την συσσωρεύσουμε μέσα μας μαζί με όποια άλλη ενέργεια θεωρούμε “αρνητική” τότε ναι, σίγουρα γίνεται “αρνητική”. Όποια ενέργεια είναι περιορισμένη και συσσωρεύεται, λιμνάζει, δημιουργώντας μας ένα σωρό προβλήματα μέχρι να μάθουμε πως να την απελευθερώσουμε σωστά.

Το ίδιο πρόβλημα “αρνητικότητας” θα υπάρξει επίσης αν απελευθερώσουμε αυτήν την ενέργεια με “αρνητικό” τρόπο. Θα είναι αρνητικό για εμάς πχ αν ξεσπάσουμε επάνω στο άτομο το συγκεκριμένο ή σε κάποιο άλλο άτομο.

Για να μάθουμε πως να χρησιμοποιούμε και να διαχειριζόμαστε τον θυμό και όποιες άλλες δύσκολες ενέργειες θετικά, προτείνω την συμβουλευτική μαζί μου, όπως και την μοναδική θεραπεία Rebirthing που προσφέρω. To Rebirthing αυτό, που ολοκληρώνεται μέσα σε 3 μόνο συνεδρίες, μας απελευθερώνει από οποιαδήποτε “αρνητικά” συναισθήματα εύκολα, ανώδυνα και απλά.

Αν κοιτάξουμε την μεγάλη εικόνα, όλα είναι θετικά και δεν υπάρχει τίποτα αρνητικό, μιας και όλα, όσο αρνητικά και να φαίνονται, οδηγούν στο φως, την ελευθερία και την ανάπτυξη… Στο επίπεδο που βρισκόμαστε εδώ στην γη και μέσα στην ζωή μας όμως, έχουμε όλοι την επιλογή να διαλέξουμε τον πιο εύκολο, λιγότερο οδυνηρό και τον πιο γρήγορο δρόμο προς τον προορισμό μας, την ευτυχία! Οι παραπάνω συνεδρίες συμβάλουν προς αυτού!

Όταν ξέρουμε πως να διαχειριζόμαστε την ενέργεια, μπορούμε να την διαχειριστούμε πλέον με θετικούς τρόπους, δημιουργώντας ακριβώς αυτό που θέλουμε! Όσο κάνουμε θεραπευτική δουλειά με τον εαυτό μας και αναπτύσσουμε την επίγνωση μας, όλο και λιγότερος πόνος χρειάζεται για να μας “ξυπνήσει”. Ο πόνος αποτελεί καλό δάσκαλο, μπορούμε όμως να επιλέξουμε να μαθαίνουμε εξίσου καλά, χωρίς πόνο και αρνητισμό. Όλο αυτό μπορεί να ονομαστεί “θετική ενέργεια” και είναι σίγουρα μια “θετική” στάση ζωής…

8. Ποιος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της υγείας μας, κατά την άποψή σας;

Η άγνοια.

9. Τι πρέπει να κάνουμε ώστε να παραμένουμε υγιείς;

Όλα τα παραπάνω και η βαθύτερη ενασχόληση μαζί τους είναι αυτά που θα βοηθήσουν…